La 15 noiembrie 1894, regele Carol I şi regina Elisabeta sărbătoreau nunta de argint, prilej cu care numeroase personaje importante din anturajul regal le-au oferit diverse cadouri: vase decorative, tabachere, casete, platouri, servicii de ceai şi de cafea. În colecţia de metal preţios a Castelului Peleş, formată din aproximativ 3000 de piese, atrage atenţia- printre altele- tabachera din argint, oferită perechii regale de către marele industriaş român, Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915). Proprietar al renumitei “Fabrici de bere Bragadiru”, devine datorită calităţii produselor sale „Furnizor al Curtei Regale”.
Tabachera pe care Bragadiru a oferit-o cuplului regal a fost comandată, în 1894 celebrului orfevru german Paul Telge (1840-1909), proprietarul atelierului “Moderne und Antike kunstobjeckte” din Berlin, cel care prin creaţiile sale a îmbogăţit colecţia de metal preţios a castelului. Piesa din argint, lucrată în tehnica ciocănirii, cu dimensiunile de 16,5 x 9 cm (Î- 2,3 cm) şi greutatea de 294 gr. 800‰ este formată din două corpuri (tăviţe) unite prin şarnieră. Tabachera are formă paralelipipedică cu colţurile rotunjite, iar pe laterală, ca buton de închidere, nu întâmplător a fost ales un caboşon cu safir, simbol al protecţiei, norocului, longevităţii, sănătăţii şi al împlinirii dorinţelor.
Corpul inferior, ce constituie baza tabacherei, este decorat în relief cu o scenă din Războiul de Independenţă, predarea lui Osman Paşa. Subiectul nu este ales aleatoriu, ci glorifică cel mai important eveniment din perioada domniei regelui Carol I, câştigarea Independenţei de stat a României. Imaginea a fost inspirată din desenele celebrului pictor documentarist Carol Popp de Szathmari (1812-1887). Compoziţia desfăşurată pe orizontală reflectă mişcarea, aerul şi spiritul momentului. Scena surprinde cu acurateţe episodul întâlnirii dintre cele două armate şi reprezentanţii lor. În partea dreaptă a compoziţiei se află trupele române de cavalerie; în centrul imaginii regele Carol I călare pe murgul său strânge mâna învinsului general al armatei Semilunii, Osman Paşa (1832-1900), transportat în căruţă, din cauza rănii de la picior; în stânga, a fost reprezentată armata turcă.
Corpul superior sau capacul este decorat de asemenea în relief, cu o compoziţie pe verticală, reprezentând alegoriile celor patru mari instituţii ale statului, care au condus la realizarea României moderne. Central, în cartuş cu motive rocaille, cifrul regelui Carol I surmontat de coroană regală este încadrat de patru personaje alegorice drapate, în poziţie şezândă, adosate, cu privirea îndreptată către monogramă, ca o recunoştere a contribuţiei monarhiei române la dezvoltarea ţării. Acestea sunt redate prin trei personaje feminine întruchipând Credinţa, Justiţia, Artele şi meseriile şi un personaj masculin, simbol al Comerţului. Fiecare dintre acestea este înzestrat cu însemnele specifice. Credinţa sau Instituţia bisericii este redată printr-un personaj cu crucea şi biblia în mâini, alături de vechea ctitorie a voievodului Neagoe Basarab de la 1517, restaurată de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, între anii 1875 – 1886, la comanda familiei regale române şi aleasă ca loc de odihnă veşnică a tuturor membrilor săi. Justiţia este înfăţişată ca o tânără alături de binecunoscutele sale simboluri, spada şi cântarul; Artele şi meseriile au ca elemente definitorii în decoraţia tabacherei, obiecte de artă şi elemente arhitectonice. Comerţul este reprezentat printr-un personaj masculin având alături o locomotivă şi o ancoră. Inferior pe capac, pe fond de motive floral-vegetale, tabachera este ornată cu filacter gravat cu datarea „1869 3-15 noiembrie 1894”, anul căsătoriei şi aniversarea nunţii de argint a primului cuplu regal al României. Ambele tăviţe sunt decorate marginal cu brâuri cu motive rocaille. La interior tabachera este aurită şi pe bordura corpului inferior este gravat numele destinatarului şi comanditarul: „Dedicat Majestăţii sale, Carol I, regele României – de D.M. Bragadiru”.