Visul reginei – Paula Craioveanu
19 iulie- 4 august 2024
Castelul Pelișor găzduiește o expoziție de autor intitulată “Visul reginei” – 24 de tablouri semnate Paula Craioveanu. Vernisajul va avea loc vineri 19 iulie 2024, ora 13.
Prezintă istoric de artă și jurnalist Liliana Popa.
Paula Craioveanu este artist vizual și arhitect, membră a Uniunii Artiștilor Plastici, absolventă a Universității de Arhitectură Ion Mincu, Doctor în Arte Vizuale a Universitătii de Arte București. Paula Craioveanu este reprezentată de galerii de artă din New York și Los Angeles, iar lucrările sale se află în colecții din țară și străinătate.
Paula Craioveanu
www.cpaula.com
“Am pictat primul portret al reginei Maria in 2006. Este un portret mai sobru inspirat de portretele oficiale ale Reginei. Anul acesta in 2024, am pictat special pentru această expoziție un nou portret al reginei, de data aceasta dorind să scot în evidență latura artistică a reginei Maria, pasiunea pentru artă. Regina picta, scria memorii, basme, iubea crinii, arta simbolista, arta 1900. În portretul de anul acesta, figura este înconjurată de liane, simbol al stilului Art Nouveau și de crini, pe un fundal mov – culoarea preferată a acesteia. Unul din romanele scrise de Regina Maria se numește chiar “Crinul vietii” – un basm, o poveste de dragoste.
Expoziția cuprinde în total de 24 de lucrări, realizate în diverse etape, lucrări reprezentative pentru căutarile și preocuparile mele din ultimii 20 de ani din domeniul picturii – interioare pictate, ferestre, peisaje de la Balcic și lucrări din seria neomitologie și nu în ultimul rând portretele reginei.
Interioarele, sunt influențate de studiile mele de arhitectură, cel mai vechi interior este din 2004, și cel mai recent de anul acesta. Picturiile mele sunt scenografii inspirate de interioare istorice, care au evoluat în diverse direcții, unele din ele constituind fundal pentru personaje, interioare clasice văzute prin filtre de lumini și culori tari, sau ferestre în stiluri diferite la care am adăugat juxtapuneri vegetale sau suprapuneri în perspectivă. Un obiect cum este este fotoliul stil, prinde viață prin culoare. Referințele istorice sunt aduse în spațiul contemporan, folosind culori proaspete și umbre luminoase, vii, care au puterea să atingă câte o coardă sensibilă. Atmosfera creată de interioarele cu accente și citate clasice, îmbie la visare, meditație.
Lucrările sunt o suită de stări, căutari, meditații. Expoziția este un omagiu adus reginei Maria, o mare promotoare a artelor, dar și un adevărat diplomat, o femeie sensibilă și puternicș, căreia îi datorăm atât de multe. Vă invit să vedeți expoziția și să vizitați muzeul cu minunatele incaperi si obiecte de arta.”
‘Un creator de frumos, atras de evoluția ca spectacol a formelor, luminilor prin capacitatea de a se implica diafan în natură, un realismul aparent, cînd ludic, cînd meditativ și funambulesc, pictorița Paula Craioveanu.
Pictura, grafica inspirate, tușele puternice dar și finețea lor, jocul între decorativ, figurativ și pictural te fac să te oprești în fața fiecărei lucrări și să te întrebi unde, în ce anotimp a creat….
Paula Craioveanu face parte dintre artiștii vizuali care pictează în fiecare zi…Dialogul său plastic este clar, un spectacol al frumosului, idiferent dacă e pesagistică, portretistică sau natură statică. Unele lucrări par reveniri repetitative, dar sînt propriile-i reevaluări de-a lungul timpului. Alternanța de tonuri, de planuri, practici coloristice, cu note de mare luminozitate, aduce note de echilibru, grație intervențiilor coloristice temporizate.
Prin concretețea și pregnanța plastică dar și prin darul coloristic al artistei, compozițiile sale au verbialitate.
Numitorul comun este DESENUL. Precum în Renaștere, un artist care stăpînește desenul poate fi un bun pictor, sculptor. Paula Craioveanu trece, cu mare finețe de la clasicism la modernism și o face neîndoios de frumos .
Artista își permite să treacă de la figurativ la nonfigurativ, abordarea prin care artista realizează tema propusă – mediul arhitectural și eternul feminin – denotă inteligență artistică și o mînă și o minte care stăpînesc desenul.
Geometrizarea potretului nu deranjează, autoarea are o reală autoritate artistică.
Starea de personalitate a artistei este deja clară, înclinația spre realism portretistic sau peisagistic traversînd variate registre de culoare și luminozitate cu mare rafinament.
La Paula Craioveanu există un sincretism al artelor, pictura și arhitectura au multe puncte de întilnire, deci domeniile sînt congenere, înrudite. IN MEDIAS REX cum spunea Horațiu, în esență, sînt alterități rare, antonimii. Să ne amintim că Michelangelo și Rafael Sanzio au fost arhitecți șefi ai Romei.
Pictura ei aparent spontană se structurează pe o compoziție plastică riguroasă, chiar dacă privirea îți e atrasă mai întîi de jocul și linia spontană, fluidă.
Paula Craioveanu este arhitectă, absolventă a Universității de Arhitectură din București (2000) și Doctor în arte vizuale, a Universității de Arte București (2013). Membră a Ordinului Arhitecților din România, fililala București și a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Liliana Popa
istoric de artă