Despre expoziţie
Expoziţia temporară, Armonie şi grandoare: Arta italiană la castelul Peleş, organizată pentru a aduce în atenţia vizitatorilor piesele de artă italiană păstrate în colecţia regală-pictură, majolică, sticla de Murano, mobilier etc., continuă o tradiţie a specialiştilor de a valorifica bogatul tezaur de artă de la Muzeul Naţional Peleş.
După expoziţia intitulată Neorenaşterea germană la castelul Peleş, manifestarea actuală reuneşte în sălile de expoziţie cópii după celebri artişti renascentişti: Fillippo Lippi, Rafael, Tiţian, Tintoreto, realizări admirabile ale pictorilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar şi lucrări originale semnate de autori de şcoală Correggio şi de pictoriţa florentină, Agnese Dolci.
Sculptura este reprezentată de Raffaello Romanelli şi Aristide Petrilli. Arta ceramicii italiene, marcată de importanţa unei tehnici consacrate pe plan european, tehnica majolicii, va fi exemplificată prin vase, platouri, servicii de ceai, create în perioada secolelor XVI – XIX. Manufacturile din Italia – Faenza, Torelli, Capodimonte, Richard Ginori, Alberto Issel din Genova s.a. au fost apreciate de către perechea suveranilor români. De o spectaculozitate specială se bucură sticla veneţiană, de la Murano, manufactură a cărei celebritate în tehnica de prelucrare şi colorare a pieselor a trecut graniţele europene.
Mobilierul italian va fi prezent prin cassone florentine, cabinete, scaune lombarde şi tip Savonarolla, dulapuri, fotolii veneţiene şi toscane, cuprinse între secolul al XVI-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, cu rol important în amenajarea ambientului neo-renascentist al reşedinţei regale de la Sinaia.
Dar mai presus de orice, culoarea, bogăţia şi atmosfera interioară a saloanelor de altădată, vor defini armonia şi grandoarea artei italiene.
Video-ul expozitiei
Vernisajul expozitiei
Vizitarea Expozitiei
Expoziţia s-a vizitat în perioada:
22 decembrie 2012 – 5 aprilie 2013.