Castelul Peleș, unul dintre cele mai vizitate castele din țară, va găzdui unul dintre concertele SoNoRo Conac “À la française”, pe 12 mai, de la ora 16:00. Lucrările compozitorilor francezi, Gabriel Fauré, Marin Marais, Camille Saint-Saëns, dar și compozițiile lui George Enescu și Zoltán Kodaly vor prinde viață în interpretarea virtuoșilor muzicieni Anna-Liisa Bezrodny, vioară, Răzvan Popovici, violă, Jan-Erik Gustaffson, violoncel, și Miruna Nagy, harpă. Intrarea la concertul de la Castelul Peleș este liberă și se face pe bază de rezervare la:rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Influența franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă și arhitectură, până la modalități de organizare administrativă, dar și aportul țării noastre adus culturii franceze, prin intelectualii și artiștii de origine română, a fost important și ne bucurăm că acest sezon comun a reușit să sublinieze atât de bine această relație, ce a îmbogățit ambele culturi. În această ediție vom realiza un schimb cultural cu Franța, vom avea invitați artiști francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiștii români sau internaționali, cu al căror nivel înalt ne-am obișnuit deja deja publicul, declară muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.
Construcția remarcabilului Castel Peleș s-a materializat după dorința lui Carol I, a durat aproape 40 de ani, iar inaugurarea într-o primă formă arhitecturală a avut loc în 1883. Aici s-a născut primul moștenitor al tronului României, Carol al II-lea. Timp de mai bine de 60 de ani, castelul a fost reşedinţă regală, proprietate de stat din 1948, muzeu vizitabil din 1953 în 1975 și din 1990 până în prezent. Acum statul gestionează funcționarea muzeului și plătește familiei regale o chirie.
Castelul Peleș este decorat la exterior în stil german și are aproximativ 160 de camere. Printre acestea se numără o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală decorată în stilul Ludovic al IV-lea. Spațiile redate publicului impresionează prin decorația lucrată manual din lemn sculptat, colecţiile de vitralii, mobilierul şi armele din secolele XV -XIX. Camerele din circuitul turistic poartă denumiri sugestive pentru stilul decorației interiore: Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala Armelor și Sala de Concerte, sală unde va avea loc concertul de muzică de cameră de pe 12 mai.
Castelul Peleș păstrează decorațiile interioare originale și atrage peste 340.000 de vizitatori anual prin arhitectura sa unică , expozițiile permanente, concertele care îi redau farmecul regal de altă dată și prin faptul că a fost martorul a numeroase evenimente istorice importante.
Turneul SoNoRo Conac “À la française” este inclus în Sezonul România – Franța 2019 și continuă după următorul program:
30 mai 2019 – Palatul Regal din București
31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov
1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov
2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov
3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov
7 iulie – Sinagoga Neologă din Oradea, jud. Bihor
8 iulie – Biblioteca Astra, jud. Brașov
9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov
10 iulie – Biserica Cisterciană de la Cârța, jud. Brașov
11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro
***
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Mașina oficială oferită de: BMW România
Parteneri: Avincis, Illy, Media Image
Parteneri instituționali: Ordinul Arhitecților, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația ARCHÉ
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Casa Lux, Marie Claire, National Geographic, Forbes, Capital, Evenimentul Zilei, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Life.ro, Festivalier.ro, Feeder.ro, Litero-Mania.ro, Designist.ro, promenada-culturala.ro,
Pentru mai multe informații:
Mihaela Tăut
Phone: +40 751 078 152
E-mail: mihaela.taut@sonoro.ro