Muzeul Naţional Peleş vă invită Sâmbătă, 19 august, ora 16:00 în Sala de Concerte a Castelului Peleş, să audiaţi un program concertistic inedit oferit de artiştii LUMINITZA PETRE – vioară şi IOANA MARIA LUPAŞCU – pian.
LUMINITZA PETRE
Personalitate muzicală complexă, Luminitza Petre a atras atenţia presei de specialitate încă de la primele sale apariţii publice. Este violonistă, dirijoare, membră a diferitelor formaţii de muzică de cameră, fondatoare şi manager al unor ansambluri şi festivaluri muzicale. A îndeplinit funcția de spacială responsabilitate profesională, cea de concert-maestru al Orchestrei de Stat din Stuttgart. Practica îndelungată în cadrul acestui reputat ansamblu, deopotrivă în cadrul Academiei Internaţionale Bach sau în cadrul Orchestrei de Cameră din Heilbronn, a contribuit la demararea unei remarcabile cariere dirijorale.
Încă din timpul studenţiei, Luminitza Petre a desfăşurat o bogată activitate solistică în compania tuturor orchestrelor filarmonice din România, de asemenea în compania Orchestrei Naţionale Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile de pe scenele de concert din Sttutgart, din Viena, din Tokyo. A înregistrat Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioara solo de J.S.Bach – un dublu CD, imprimare ce a fost extrem de apreciată de presa de specialitate şi, ulterior, în anul 2006, a fost nominalizată pentru „Academy Award” din Tokyo. Concertele camerale susţinute în cadrul formației Trio-ului cu pian Clara Wieck, din Heidelberg, precum şi activitatea didactică în funcţia de docent în cadrul activității Orchestrei de Tineret a Landului Baden-Wurtemberg, i- au împlinit personalitatea artistică.
În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană a înfiinţat la Stuttgart formația „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu – Stuttgart” sub egida Forumului Germano-Roman şi a Consulatului Român din München.
Luminitza Petre este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Valeriu Rogacev şi Cornelia Bronzetti. A urmat cursuri de măiestrie cu Ştefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron în Mannheim şi Viena. Este laureată a Concursurilor Internaţionale „Tibor Varga” Sion – Elvetia, „Rodolfo Lipizer” Gorizia – Italia, a concursurilor naţionale „Dinu Lipatti” – Craiova, „Sonata a 3-a de George Enescu” – Oradea; i-a fost atribuit „Premiul Criticilor Muzicali” – Bucureşti, s.a. A fost elevă a Colegiului „George Enescu” din Bucureşti; dar studiul viorii l-a început, pe când avea 6 ani, la Ploieşti.
Luminitza Petre cânta pe o vioară Matteo Gofriller – Veneţia 1690.
IOANA MARIA LUPAŞCU
Este una dintre cele mai dinamice muziciene ce activează actualmente în spațiul musical românesc și european; atât în calitate de solistă a diferiteloer formații orchestrale din țară, din străinătate, cât și în domeniul muzicii de cameră; de asemenea a susținut și susține numeroase programe de recital.
Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București; și-a continuat studiile la Conservatorul din Lausanne, din Elveția, unde obține diploma clasei de virtuozitate pianistică;
Urmează de asemenea cursurile de înaltă perfecționare pianistică la Accademia Europea di Musica, din Italia, la clasa celebrului maestru Lazar Berman al cărui discipol rămâne până în ultimele clipe ale acestuia, în anul 2005.
Întâlnirea cu domnia sa a avut o influenă enormă în îmbogățirea mijloacelor pianistice și de expresie de care dispune Ioana Lupașcu; iar aceasta atât în ceea ce privește pătrunderea valorilor de semnificație ale textului musical, cât și în ce privește calitatea sunetului, sau anume aspecte privind virtuozitatea instrumentală.
A început studiul pianului la primele vârste ale copilăriei; ulterior a fost îndrumată la clasa prof. Lucia Toedorescu, la Colegiul Național de Muzica George Enescu din București.
Ioana Lupașcu este deținătoare a unui bogat palmares de distincții cum sunt Lira de Aur de la Suceava, Konzerteum din Grecia, premiul Mihail Jora al Uniunii Criticilor Muzicali; de asemenea distincții ale unor competiții importante din Turcia.
A concertat în compania tuturor colectivelor simfonice din țară, de asemenea în compania Orchestrei Naționale Radio; a concertat alături de orchestrele simfonice din Italia, Croația, Lituania, Belgia, Slovacia, Elveția, Turcia, insulele Maldive…
Apare în calitate de invitată a diferitelor festivaluri muzicale din țară, din străinătate, în compania unor reputați șefi de orchestră cum sunt J.F. Antonioli, Ovidiu Balan, Brian Barker, Ken Carella, Mika Eichenholz, Iurie Florea, Dorin Frandes, I. Ionescu-Galati, Marius Hristescu, Pietro-Ladislau Horvath, A. Iosub, Radu Postavaru, Gottfried Rabl, Petre Sbarcea, Tiberiu Soare, Florin Totan, Takiro Ueno.
A concertat în importante săli de concert cum sunt Atheneul Român, Sala Radio din București, Sala Puccini a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano sau în Teatrul San Babila din Milano.
De zece ani Ioana Maria Lupașcu este solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.
Drept urmare a unui important recital dedicat în întregime muzicii lui Geroge Enescu, recital susținut la Milano, îi este conferită prestigioasa distincție de Membru Onorific al Asociației Românilor din Italia.
Cu zece ani în urmă lansează CD-ul “Live Piano Solo”( Ed. Libris ) cu lucrări de Bach-Busoni, Liszt, Rachmaninov, Silvestri Mendelssohn-Bartholdy; iar în anul 2009 CD-ul intitulat “Piano Recital “ ( Ed. Casa Radio), ce cuprinde lucrări de Scarlatti, Chopin, Liszt, Schubert, Skriabin, Rachmaninov, Bartok.